Facebooktwitterlinkedinmail

30 januari 2017 12:10

De Stembus: spontaan initiatief om jongeren aan het stemmen te krijgen

 

Dit jaar mogen zo’n 800.000 Nederlanders voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamer.

© ANP

Wat begon als een discussie op Twitter, is uitgegroeid tot een landelijk initiatief om jongeren aan het stemmen te krijgen: De Stembus 2017. “Het ging zo verschrikkelijk hard, we hadden zelf niet door wat er aan de hand was”, zegt Rutger de Quay, een van de initiatiefnemers.

De Quay en andere initiatiefnemers zoals Lisa Konings, Niels Kalkman en Zakaria Taouss hoorden in hun omgeving over jongeren die niet goed weten wat ze moeten gaan stemmen. “Dit jaar zijn er 800.000 mensen die voor het eerst naar de stembus mogen, dat is een aardig aantal”, zegt De Quay. “Wij vonden dat we daar iets mee moesten doen.”

Daarop ontstond een levendige discussie op Twitter en werd een twitteraccount opgezet en een e-mailadres geopend. Ook BNN-presentator Tim Hofman haakte aan bij het initiatief. Hij opperde gisteren het idee om met bussen lang mbo’s, hbo’s en universiteiten te rijden.

Het Twitteraccount van De Stembus 2017 heeft binnen een dag al meer dan 5000 volgers. Dat het onderwerp zo leeft, hadden de initiatiefnemers niet verwacht. “We schrokken ons te pletter, dat verbaasde ons allemaal”, zegt De Quay.

De stembus: spontaan initiatief om jongeren aan het stemmen te krijgen
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.