Facebooktwitterlinkedinmail

De filosofiegroep Sneek is een succesvol particulier initiatief dat al vele jaren filosofiecursussen organiseert. Het draait geheel op vrijwilligers. Ze organiseren in de Zuiderkerk in Sneek twee cursussen met verschillende onderwerpen. Ook dit seizoen zijn er weer twee cursussen. Hieronder vindt u data en tijden. Klik op de linkjes hieronder om meer informatie te zien over de cursus.

Najaar 2023  vanaf 28 of 29 september Imperialisme
in 10 colleges

In 1951 schreef Hannah Arendt Imperialisme als deel 2 van haar onderzoek Totalitarisme. In 2013 schreef Achille Mbembe Kritiek van de zwarte rede. In 2023 leven we in een wereld waarin de door hen gehanteerde en geproblematiseerde identiteitsbegrippen – zwart, vrouw, ras en natie- ons tot op het bot verdelen. Deze twee perspectieven op imperialisme en kolonialisme gaan niet over de waan van de dag. Beide denkers zien in de Verlichting  het begin van een nieuwe orde die wij mensen ons eigen moeten maken. Insluiting en uitsluiting op nieuwe gronden is daarvan het gevolg en het verloop daarvan heeft zeer gewelddadige gevolgen. Hun doel is kiemen te herkennen en denkkaders te verhelderen om daarmee het eigen denken over insluiting en uitsluiting te verdiepen.

Boeken Arendt Imperialisme en Mbembe kritiek van de zwarte rede

Twee weken voor aanvang van de cursus staan de powerpoints online.

Klik hier voor de leeswijzer en de powerpoints

Vanaf donderdag 28 september 10.15- 12.00 met werkcollege van 12.15  tot 13.00
Vanaf vrijdag 29 september  10.15 -12.00 met werkcollege van 12.15  tot 13.00
  Locatie Martinikerk, Oud Kerkhof, 8601 EE Sneek
Informatie en aanmelding verloopt via de mail: Mevrouw Saar van den Bergh saarpeter@kpnplanet.nl , of mevrouw Rens Dikhoff rens@dikhoff.nl

We gaan dit jaar weer live bijeen komen. Lukt dat voor u (nog) niet dan kunt u dat aangeven bij aanmelding.  Het is mogelijk om in overleg geheel of gedeeltelijk de cursus te volgen via audio-opnames van de colleges.