Facebooktwitterlinkedinmail

Voor mensen die graag kort maar krachtig in enkele dagen veel willen leren, biedt Tilburg in de zomer intensieve meerdaagse cursussen aan. Deze zomer of winter cursussen vinden plaats in de maanden januari en juni/juli.  Het gaat hier om korte cursussen die speciaal worden speciaal ontwikkeld en wat betreft opzet en thematiek passen bij de belangstelling van HOVO-deelnemers. De winter- en zomercursussen kenmerken zich door een afwisselend programma en een goede sfeer omdat de deelnemers over meerdere dagen intensief en actief samen met een onderwerp bezig zijn.

Januari 2024

17 en 18 januari Levenskunst aan de hand van Pierre Hadot.

Klik hier voor het cursusmateriaal

Inhoud

Hadot begint zijn boek Oefeningen van de geest met de tekst: “Sla iedere dag je vleugels uit! Al is het maar even, een kort moment, als het maar hevig is. (…) Slechts weinigen, zeer weinigen, zijn bereid zich de omwenteling waaraan ze werken waardig te maken.”

 

De basis van de klassieke filosofie is zelfkennis en zeker in de benadering van Hadot gaat het daarom niet om kennisleer of om metafysica, maar om een existentialistische benadering. Het gaat om het concrete leven, om zelfkennis en zelfontplooiing in vrijheid en het gaat om gemoedsrust. Wat gedacht wordt en wat geleefd wordt hoort bij elkaar in de concrete werkelijkheid. Deze samenhang zien we in de antwoorden die Rene Gude gaf in een interview over zijn levenskunst, ook in relatie tot zijn naderende dood. Hij maakt de teksten van de klassieke wereld actueel.

Inschrijven gaat via de HOVO Brabant  Klik hier om direct door te gaan naar de pagina van HOVO Brabant