Facebooktwitterlinkedinmail

Voor mensen die graag kort maar krachtig in enkele dagen veel willen leren, biedt Tilburg in de zomer intensieve meerdaagse cursussen aan. Deze zomer of winter cursussen vinden plaats in de maanden januari en mei/ juni.  Het gaat hier om korte cursussen die speciaal worden speciaal ontwikkeld en wat betreft opzet en thematiek passen bij de belangstelling van HOVO-deelnemers. De winter- en zomercursussen kenmerken zich door een afwisselend programma en een goede sfeer omdat de deelnemers over meerdere dagen intensief en actief samen met een onderwerp bezig zijn.

Zomer 2022 Mei cursussen

Hannah Arendt Totalitarisme
en de kracht van de hedendaagse rattenvangers van het onbehagen

  • Tijd: 10.00 – 15.45 uur
  • Cursusdata: 11-mei , 13-mei   (n.b. twee daagse cursus )

Meer informatie en cursusmateriaal volgt binnenkort

Levenskunst op leeftijd; de kunst van het ouder worden

  • Tijd: 10.00 – 15.45 uur
  • Cursusdata: 09-mei , 10-mei

Meer informatie en cursusmateriaal volgt binnenkort

Zomer cursus juni

20 en 21 juni
10.00- 15.45

Levendige materie (vibrant matter)

De docenten zijn Petra Bolhuis filosoof en haar dochter Arwen Meereboer. Arwen is bezig met haar PHD filosofie in Finland over Vibrant matter. Vibrant matter is een thema van een filosofische stroming die internationaal nieuw vitalisme of nieuw animisme wordt genoemd. Het is benadering die na het postmodernisme en materialisme een denkwijze zoekt die mensen dieren en dingen weer met elkaar in verband kan brengen.

We zijn er in de westerse filosofie aan gewend om een hard onderscheid te maken tussen objecten en subjecten. Subjecten handelen autonoom, terwijl objecten alleen betrokken zijn in het handelen van subjecten. Als we dieper naar dit onderscheid tussen subject en object kijken kunnen we hier vraagtekens bij zetten. Zowel subjecten als objecten oefenen invloed uit op de wereld om hen heen. Deze invloed is niet individueel maar collectief. Als mensen bevinden we ons altijd in een stroom van collectieve invloeden van dingen, dieren en andere mensen.  Als we het onderscheid tussen subject en object laten verwateren, wat betekent dit voor onze individuele omgang met de wereld? In deze cursus zullen wij ingaan op wat levendige materie is, en wat het betekent voor onze verantwoordelijkheid als we materie als levendig beschouwen.

Dag 1 ochtend: Wat is levendige materie (vibrant matter)? Wat is het onderscheid tussen subject en object en hoe kunnen wij dit onderscheid zien als spectrum in plaats van een binaire oppositie?

Dag 1 middag: Hoe ziet de autonomie van dingen er uit? Dingen hebben invloed op de ruimte waar zij zich in bevinden. Hoe is het concept dat Bennett assemblages noemt belangrijk voor de manier waarop wij denken over de autonomie van objecten?

Dag 2 ochtend: Wat is onze verantwoordelijkheid? Als mensen en dingen samen invloed uitoefenen, en de invloeden deel uit maken van een veel groter patroon, hoeveel verantwoordelijkheid hebben wij dan voor ons handelen? Hebben wij verantwoordelijkheid voor alles, of voor niets?

Dag 2 middag : Hoe ervaren wij onszelf als assemblage? Afsluitend college waarin we samenvatten wat er in de afgelopen drie colleges is besproken. Eigen inbreng van studenten over hun ervaringen.