Facebooktwitterlinkedinmail

Hier kun je als cursist informatie met elkaar delen. Dus zet je linkjes, boeken en gedachten hier neer.

Het duurt even voor je je bericht geplaatst ziet, want de moderator moet eerst op oké klikken dit om te voorkomen dat het volloopt met reclame

Reacties Vier vrouwen in de dertiger jaren

4 gedachten over “Reacties Vier vrouwen in de dertiger jaren

 • januari 11, 2023 om 10:54 am
  Permalink

  Dag medecursisten van Het vuur van de vrijheid,

  In de cursus staan vier vrouwelijke denkers centraal waarvan één, Simone de Beauvoir, haar gedachten in de eerste jaren van haar schrijverschap voornamelijk via romans heeft geuit. Het lijkt mij interessant om tijdens de cursus een paar van die romans te lezen en te bespreken met mensen die dat ook een goed idee vinden. Het gaat concreet om de boeken: Uitgenodigd; Niemand is onsterfelijk en Het bloed van anderen.
  Als je mee wilt doen, stuur dan een mailtje naar heleen.weyers@gmail.com.

  Met vriendelijke groet
  Heleen Weyers

  Beantwoorden
  • januari 15, 2023 om 11:16 am
   Permalink

   Hallo Heleen,
   Dat lijkt me erg interessant. Vooral het bloed van anderen heb ik altijd nog een keer willen lezen,
   Hartelijke groet
   Carin Kaagman.

   Beantwoorden
 • februari 1, 2023 om 3:14 pm
  Permalink

  Een leessuggestie en een kanttekening bij het college van vanmorgen:

  Om inzicht te krijgen in het denken van Simone Weil heb ik veel (gehad) aan het boek van Frits de Lange: Totale beschikbaarheid. Over het ethos van Simone Weil, Ten Have Baarn 1990. Het zal wel niet meer in de boekhandel beschikbaar zijn, maar de tekst is te lezen en te downloaden vanaf de website van Frits de Lange. Het boek geeft inzicht in de hoofdlijnen van haar filosofische ethiek.

  Ik wil een kanttekening plaatsen bij de opmerking over de rol die religies spelen en hebben gespeeld bij de onderwaardering van het lichaam en het handelen. Ik vraag me af in hoeverre dat geldt voor jodendom en christendom (als je christendom niet beperkt tot de mainstream- gedachten van het kerkelijk instituut in een bepaalde periode van de geschiedenis ).
  Zeker in jodendom staat het handelen voorop.
  Het door Petra aangehaalde over de rechter- en linkerhand is volgens het evangelie van Mattheus een uitspraak van Jezus en maakt deel uit van de Bergrede, die in zijn geheel juist draait om (recht) doen.
  De volledige uitspraak luidt: “Als je aalmoezen geeft, laat dan je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet.” M.a.w. het humanitair handelen wordt voorondersteld. Jezus doet nog een stapje verder dan onderscheid maken tussen de buitenkant of de daden van de mens en zijn/haar innerlijk (hij heeft verkeerd gehandeld, maar in wezen is hij een goed mens). Hier wordt aan de kaak gesteld dat je ook het goede kunt doen vanuit dubieuze motieven, i.c. goed doen om in het openbaar goede sier te maken, i.p.v. goed doen omwille van de ander die jou solidariteit nodig heeft.

  Marga Baas

  Beantwoorden
 • februari 3, 2023 om 9:38 am
  Permalink

  Op maandagavond 20 maart a.s. komt Rob Compaijen spreken in Eelde over: Simone Weil over het belang van aandacht. Rob Companijen is religiewetenschapper en filosoof en als onderzoeker werkzaam aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam.
  Aanvang 20 uur
  Locatie Loughoes bij de Kerk in Eelde

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.