5 gedachten over “Reacties Transcendentie 2021

 • oktober 1, 2021 om 3:25 pm
  Permalink

  https://podcastluisteren.nl/pod/Podcast-FilosofieFeb 07 2019

  “Wat het individu, het subject, het zelf is, is eeuwig problematisch. De mens weet niet wat hij is.” Met deze opbeurende woorden omschreef Karl Jaspers in 1925 de staat waarin de mens zich bevindt. Wat zegt dit over het mensbeeld van Jaspers? Hoe verhield hij zich tot tijdgenoten als Heidegger, Arendt, Camus en Sartre? En wat kunnen we vandaag de dag nog met zijn ideeën over metafysica? Te gast is Jozef Waanders. De denker die centraal staat is Karl Jaspers.

  Beantwoorden
 • november 23, 2021 om 12:16 pm
  Permalink

  Worstelend met het begrip trancendentie trof ik twee uitspraken van Einstein aan in het boekje “Hoogachtend Albert Einstein”.
  1. Citaat uit het antwoord op een vraag van een schoolmeisje 24 januari 1936:
  “Maar aan de andere kant raakt een ieder die zich serieus met de wetenschap bezighoudt ervan overtuigd, dat zich in de wetmatigheid van de wereld een bovenmenselijke geest manifesteert, die ons met onze bescheiden krachten eerbied afdwingt. Zo leidt de beoefening van de wetenschap tot een speciaal soort religieus gevoel, dat echter wezenlijk verschilt van de godsdienstbeleving van eenvoudiger mensen”.
  2.Uit het antwoord op een opmerking van een journalist, 4 oktober 1931:
  “Om tot een theorie te komen kan men niet louter volstaan met het verzamelen van geconstateerde verschijnselen; er moet altijd een vrij inzicht van de menselijke geest aan toegevoegd worden dat dieper doordringt tot het wezen der dingen.”

  Beantwoorden
 • november 23, 2021 om 12:19 pm
  Permalink

  De citaten uit de Einstein brieven brachten mij op de vraag: hoe verhoudt transcendentie zich tot intuïtie?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.