Facebooktwitterlinkedinmail

Nieuw initiatief #Kamerwatch: 150 twitteraars houden elk één Kamerlid in de gaten

Hoe ziet het dagelijkse werk van de nummer 25 van de VVD of de nummer 10 van het CDA eruit? Om daar een beter beeld van te krijgen is er sinds maandag #Kamerwatch. 150 twitteraars houden de komende Kamerperiode allemaal één van de 150 Kamerleden in de gaten om te zien wat ze doen en om ze beter te leren kennen.

‘Het gaat altijd over de grote politieke thema’s en de bekende poppetjes, maar nooit over de mensen op de achterste bankjes van de Tweede Kamer’, zegt mede-initiatiefnemer Joris de Savornin Lohman. ‘Eén week voor de verkiezingen zag je ineens Kamerleden waar je in de afgelopen vier jaar nooit van had gehoord.’ Uit die frustratie bedacht hij samen met Tim Cardol en NPO Radio 1-presentator Jurjen van den Bergh het Kamerwatchen.

Met Kamerwatch moet het Kamerwerk inzichtelijker worden gemaakt, zodat mensen een beter idee krijgen van wat Kamerleden doen. Als voorbeeld noemt De Savornin Lohman het commissiewerk, waar in de media relatief weinig aandacht voor is. Hij hoopt dat meer kennis over het werk van volksvertegenwoordigers op een positieve manier bijdraagt aan het beeld van de democratie.

Reservelijst

Binnen 24 uur hadden zich al 150 Kamerwatchers, ook wel adoptie-ouders, gemeld die hun eigen Kamerlid mochten uitzoeken. Inmiddels staan er ook al 150 mensen op de reservelijst. De initiatiefnemers zijn overrompeld door het enthousiasme en denken nu na over de beste vorm voor Kamerwatch. Hoe wordt voorkomen dat alle nieuwe kennis blijft hangen bij de 150 gelukkigen en hoe kan die kennis het beste worden gedeeld met de rest van Nederland? De komende tijd wordt gezocht naar een model. Duidelijk is wel dat het vooral informatief moet zijn.

Verschillende Kamerleden hebben hun adoptie-ouder inmiddels uitgenodigd om kennis te maken. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft die van haar al meegevraagd naar een concert.

meer weten en zelf op de hoogte blijven Klik hier!

Nieuwe vormen van politiek engagement
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.