6 gedachten over “Reacties op de cursus je moet je leven veranderen

 • februari 12, 2020 om 11:47 am
  Permalink

  Op 5 februari heb ik op Arte de documentaire ‘ Whansinn! Nietsche’ gezien, dit was echt de moeite waard Dit om een idee te krijgen over de relatie met zijn zus en het verloop van de laatste 10 jaar van zijn leven.
  De documentaire is nog online te bekijken: als je intikt Whansinn Nietsche Arte.

  Beantwoorden
  • februari 14, 2020 om 3:41 pm
   Permalink

   Het lukt mij niet om de documentaire op Arte te zien. Ik krijg de melding: Dieses Video ist im Ihren Land nicht verfugbar. Heeft iemand daar een oplossing voor?

   Beantwoorden
   • februari 14, 2020 om 8:12 pm
    Permalink

    Ik heb gezocht naar de documentaire waar het vanochtend over ging (ik geloof door Ery gemeld). Vooral ook over de zus van Nietzsche. Het leek eerst dat die voor Nederland niet beschikbaar is, maar met wat door zoeken kwam ik hier terecht. Misschien iets om door te sturen naar de hele groep?

    Arte de documentaire ‘ Whansinn! Nietsche’

    https://www.youtube.com/watch?v=zjblnNJyxio

    Met vriendelijke groet,

    Miebeth

 • februari 12, 2020 om 3:08 pm
  Permalink

  Op 5 februari jl. heb ik op Arte een documentaire van Nietzche gezien. Echt de moeite waard.
  De documentaire heet ‘Wahnsinn! Nietzsche’ . Hij is nog online te zien als je de titel opgeeft en Arte.

  Beantwoorden
 • februari 20, 2020 om 5:15 pm
  Permalink

  Bij mijn zoeken naar literatuur, die in de lijn is met het betoog van Sloterdijk’s: Je moet je leven veranderen, maar die toegankelijker is dan zijn geschrift, stuitte ik op het gesprek/ interview van Bas Heijne met de Zweedse filosoof Martin Hägglund in NRC Weekend van 14/15 december 2019 met de titel: Alles wat je dierbaar is kan kapot gaan. Omarm daarom het leven.
  Ik lees in dit interview formuleringen die mij aan het betoog van Sloterdijk doen denken en daarop wellicht een aanvulling of vervolg zouden kunnen zijn.
  Bijvoorbeeld schrijft Hägglund: “Om de belofte van een werkelijk seculier leven in vervulling te laten gaan, moeten we onze hele manier van leven veranderen. Hoe we samenleven en samenwerken, hoe we opvoeden en leren.”
  Nog een citaat van deze filosoof: “Religie laat de mensen geloven in een leven ná dit leven, maar het is zaak om in dít leven te geloven.
  Hägglund stelt dat het kapitalisme een inherente fout heeft: het is altijd op zoek naar meer rendement. Daarvoor is de tijd van mensen nodig. Maar als wij vrij willen zijn, dan moet wat wij doen ons doel op zich zijn en dit doel moet dus niet de financiële meeropbrengst zijn. Alleen door radicale koerswijziging, bijvoorbeeld door een individuele ontsnapping of een collectieve hervorming van het bestel kan sociaal noodzakelijk werk worden opgeleverd, waardoor de overige tijd die ontstaat werkelijk vrij is.
  Ik hoop dat deze analogie en deze verbreding van wat Sloterdijk beweert, verder wordt uitgewerkt in Hägglunds boek: This Life: Secular Faith and Spiritual Freedom. Dit boek behoorde volgens de NRC tot de 125 beste boeken van 2019 en volgens Arthur Eaton, boekrecensent van de Groene, zelfs tot de vijf beste boeken van 2019.
  Zïe: http://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/13/filosoof-martin-hagglund-alles-wat-je-dierbaar-is-kan-kapot-gaan-omarm-daarom-het-leven; In De Groene: een korte bespreking van Hägglunds beroemde boek: This Life. https://www.groene.nl/artikel/geen-weeffoutje;

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.