Facebooktwitterlinkedinmail

Hier kun je opmerkingen, boekentips en dergelijke kwijt die betrekking hebben op deze cursus. Let op; het duurt enige tijd voor je de reactie terugziet op de pagina. I.v.m.. ongewenste reclame moet ik namelijk toestemming geven vóór plaatsing.

Reacties Arendt De menselijke conditie

12 gedachten over “Reacties Arendt De menselijke conditie

 • januari 25, 2022 om 11:37 am
  Permalink

  Betreft Hannah Arendt: de menselijke conditie.

  Geachte mevrouw Bolhuis,

  Veel dank voor het fijne college maandagmiddag jl. over De menselijke conditie. Ik volg het college online.
  Ik heb de filosofie van Hannah Arendt al eens bij Arend Klaas Jagersma gehad bij de leergang ‘De geschiedenis van de filosofie’. Ik vind het erg waardevol om nader in te gaan op Hannah Arendt.

  Ik heb nog een verzoek. En dat is of u consequent de vragen zult herhalen die vanuit de zaal gesteld worden. Ik vind het jammer als ik uw betoog op een vraag niet op de voet kan volgen.

  Alvast mijn hartelijke dank. Tot het volgende college.

  Beantwoorden
  • januari 25, 2022 om 6:56 pm
   Permalink

   Ik zal proberen er steeds aan te denken, maar het blijft lastig om tegelijkertijd over de vraag na te denken én te bedenken dat ik die ook moet herhalen.
   Ik begrijp volkomen dat het nodig is om het goed te kunnen volgen. ik doe mijn best.
   Vriendelijke groet, Petra Bolhuis

   Beantwoorden
   • januari 25, 2022 om 9:11 pm
    Permalink

    Is op zich niet erg. Dan piep ik wel heel even als ik de vraag niet gehoord heb.

    Kijk al uit naar het volgende college.

 • januari 28, 2022 om 4:57 pm
  Permalink

  Ik las net in Baltische Zielen van Jan Brokken het hoofdstuk ‘De stad van Hannah Arendt, Koningsbergen.
  Ik vond het heel erg de moeite waard en misschien een goede tip voor wie het nog niet gelezen heeft?

  Beantwoorden
 • januari 29, 2022 om 8:46 pm
  Permalink

  Geen antwoord op de vorige reactie, maar ik wil graag een TIP doorgeven naar aanleiding van de opmerking van onze docent tijdens het eerste college. Namelijk dat (vrij geciteerd) “algoritmen het gevaar hebben dat ze bepaalde dingen uitsluiten, bijvoorbeeld vrouwen”. Interessant in dit verband is het vierluik gemaakt door Sophie Frankenmolen, over de Reference man: een onlangs uitgezonden programma door BNNVARA. Bizar èn gevaarlijk is het alom gebruik van deze zgn. ‘reference man’: een witte man, zo’n 1.75m lang en ongeveer 80 kilo. Onze hele wereld blijkt op hem te zijn afgestemd, getest en gebouwd op hem. Met als gevolg verkeerde medische behandelingen van vrouwen, op mannenlijven afgestemde auto’s enz. Terugzien kan via: https://www.npostart.nl/BV_101407436

  Beantwoorden
 • februari 3, 2022 om 10:02 pm
  Permalink

  De theorie van Arendt over publieke ruimte en priveruimte kan ik goed volgen, evenals de verschuivingen die daarin in de historie hebben plaatsgevonden. En waarmee dus ook het begrip vrijheid een andere invulling lijkt te hebben gekregen. Wat ik niet goed zie, is wat volgens Arendt daarvan de implicaties zijn. Waarom is dit van belang? Zonder die implicaties blijven het wat mij betreft definities en omschrijvingen zonder al te groot belang.

  Beantwoorden
 • februari 12, 2022 om 4:25 pm
  Permalink

  Nog een interessante scriptie gevonden over Hannah Arendt. Deze behandelt wel niet De Menselijke Conditie, maar het begrip het kwaad. Vind ik toch wel interessant.

  Te vinden via de volgende link:
  http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=135402

  Beantwoorden
 • maart 23, 2022 om 11:42 am
  Permalink

  Ik vind de powerpoint niet meer. zou ik graag uitprinten om tijdens het college mee te lezen.

  Beantwoorden
 • maart 31, 2022 om 10:02 am
  Permalink

  Ik zie de slottekst niet bij het cursusmateriaal.

  Beantwoorden
  • maart 31, 2022 om 12:11 pm
   Permalink

   Nee ik zie het ook er is blijkbaar iets misgegaan doe het vanmiddag zodra ik thuis ben.
   Groet Petra

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.