Facebooktwitterlinkedinmail

Kosmopolitisme, leven in tijden van verandering

Niet eerder waren bij de afgelopen verkiezingen zoveel kiezers zwevend. De ooit overzichtelijke tegenstellingen links-rechts en progressief-conservatief, lijken voor velen niet meer te werken: vandaag de dag is er vooral sprake van een grote  onoverzichtelijkheid. Wat zijn de gedeelde waarden en normen? Hoe moeten we omgaan met elkaar in een multiculturele samenleving?

Wij maken deel uit van de generatie die profiteert van vele omvergeworpen heilige huisjes uit het verleden,  we zijn de spruitjeslucht en de hokjesgeest voorbij.   We  hebben misschien ook een gevoel van nostalgie naar de tijd waarin sinterklaas een onschuldig kinderfeest was en multiculturalisme meer een verrijking dan een bedreiging leek. Toch zijn er de laatste jaren groeiende populistische, zelfs xenofobe bewegingen. In Nederland is er sprake van een toenemende bezorgdheid over de integratie van culturen en wordt er zelfs gesproken van het mislukken van de multiculturele samenleving. De realiteit is echter dat we ondertussen multicultureel eten, dat onze (klein)kinderen  studeren in het buitenland en dat onze opleidingen een sterk intercultureel karakter hebben gekregen.

Kwame Appiah is een Brits-Ghanese denker die de verandering omarmt. Hij laat zien dat moraal altijd in verandering is en dat dit niet zozeer het gevolg is van rationele besluiten, maar vooral ook van gevoelens en voorbeeldgedrag.

De huidige tijd vraagt ons om te zoeken naar waarden waar we voor kunnen staan en die passen in een kosmopolitische wereld Durven we die uitdaging aan te gaan? Tijd voor een filosofisch onderzoek.

Leeswijzer en PowerPoints staan een week voor aanvang van de colleges op http://www.maieutiek.nl/aanbod/cursussen/cursusmateriaal/

Boeken

Kwame A. Appiah, Kosmopolitisme, ethiek in een wereld van vreemden, Bert Bakker ISBN 9789035131774

En we gebruiken op de achtergrond

Kwame A. Appiah, De erecode, hoe morele veranderingen plaatsvinden. Boom ISBN 9789058755162

Deze cursus wordt gegeven in Sneek, Amsterdam en Groningen

Klik hier voor inhoud, leeswijzer en powerpoints van de colleges