Facebooktwitterlinkedinmail

Tocqueville, Democratie in Amerika

Wordt aangeboden in Groningen Amsterdam en Sneek

In 1835 en 1840 schreef de Fransman Tocqueville een opzienbarend boek over Amerika. Doordat hij de democratie van Amerika vergeleek met die van Frankrijk, waar net het stof van de revoluties was neergedaald, kon hij laten zien hoe verschillend deze democratieën waren. Het boek geeft inzicht in de wortels van een aantal zaken die in de democratie van het huidige Amerika een rol spelen en ons Europeanen verbazen. Als er weer eens discussie is over het wapenbezit in Amerika, zijn wij in Europa verbaasd over de waarde die veel Amerikanen toekennen aan dat recht om een wapen te mogen bezitten. Een zelfde verbazing ervaren we als we iemand, die zelf door ziekte gedwongen uit de kofferbak van zijn auto moet leven, horen beweren dat Obama care onwenselijke staatsinmenging is.

Tocqueville zelf zoals hij zegt een ‘kritische vriend van de democratie’ legt uit waar de verschillen en overeenkomsten zitten tussen de democratie in Amerika en Europa. Daarnaast schrijft hij dit lijvige boek als een waarschuwing tegen de in zijn ogen onvermijdelijke valkuilen van de democratie waar wij burgers van een democratie altijd waakzaam voor zouden moeten zijn.

De analyse van de Tocqueville kan verhelderend werken, juist omdat zijn boek gaat over de kiemen van de dan nog jonge en frisse democratie in zowel Frankrijk als Amerika. Het geeft een nieuwe en andere benadering die niet alleen de democratie in Amerika begrijpelijker maakt, maar ook een andere kijk biedt op de democratieën  binnen Europa. We zullen daarnaast actuele teksten aanleveren om de analyse te verhelderen.

Een beter boek over democratie is er niet schrijft A. Kinneging in het nawoord. Daarnaast is het ook nog eens fantastisch goed geschreven en vertaald. Dat maakt dat we het aandurven om in deze periode van verkiezingen in Amerika twee blokken van 10 colleges aan dit boek te wijden. Van de cursisten wordt actief meelezen van het boek verwacht. (enkele weken voor de cursus staat de leeswijzer op www. maieutiek.nl)

 9200000000037573.jpg (550×837) Boek; Auteur: Alexis De Tocqueville

Uitgever: Lemniscaat, Uitgeverij

Nederlands
1168 pagina’s
Lemniscaat, Uitgeverij
mei 2014