Facebooktwitterlinkedinmail

Inleiding in de westerse filosofie

Primaire teksten van grote filosofen uit de westerse filosofie van Aristoteles tot Nussbaum worden besproken en het filosofisch begrippenkader wordt uitgelegd.

Filosofie is terug van weggeweest. Lange tijd heeft de wijsbegeerte zich teruggetrokken in de ivoren toren van de academische wereld, maar nu is de filosofie terug. In de krant, in leesgroepen en op televisie. Deze cursus is bedoeld voor mensen die graag een gedegen inleiding in de filosofie willen.

Filosofie was oorspronkelijk – van de Griekse tijd tot aan de Middeleeuwen – synoniem met levenskunst: het verwerven van wijsheid om goed te leven. Filosofie ging over geluk en lijden, ziekte en gezondheid, en het vinden van de juiste balans. Maar in de loop van de geschiedenis is filosofie steeds meer een academisch bedrijf geworden, een gespecialiseerd vakgebied voor `onder professoren´ en heeft zij zich steeds verder verwijderd van de realiteit van het dagelijkse leven. Vandaag de dag is de filosofie enerzijds terug bij haar oorsprong en gaat het weer over zingeving en het gewone leven. Van filosofie met kinderen tot het filosofisch kwintet op de televisie gaat het over de actualiteit en hoe we daar zinvol mee om kunnen gaan. Maar anderzijds zitten de teksten van filosofen vol van termen en concepten die opgebouwd zijn in de rijke 2500 jaar van haar geschiedenis. Dat weerhoudt geïnteresseerden vaak van het lezen van filosofisch werk, of geeft het gevoel dat er een laag is die je ontgaat.

In deze cursus maakt u kennis met een aantal namen en basisbegrippen die thuishoren in de wereld van de filosofie. Termen als stoïcisme en dialectiek en de controverse tussen continentale- en Anglo-Amerikaanse filosofie zullen aan de orde komen aan de hand van primaire teksten. We gebruiken teksten uit het boek ‘Over levenskunst, de grote filosofen over het goede leven‘van Joep Dohmen

We beginnen met het aanvang van de westerse filosofie in het klassieke Griekenland en maken kennis met het denken van Plato, Aristoteles en Socrates. We komen teksten tegen van Montaigne en Nietzsche en zullen onze introductie beëindigen met hedendaagse filosofen waaronder Martha Nussbaum.

Een week voor aanvang van de cursus vindt u het cursus materiaal op de website.

klik hier als u direct naar het cursusmateriaal wilt gaan