Facebooktwitterlinkedinmail

Hannah Arendt Totalitarisme

Al direct na haar vlucht uit Nazi Duitsland schrijft Arendt eind 40iger jaren aan een diepgaand onderzoek naar de wortels van het totalitarisme. Daarin kijkt ze niet zoals velen in die tijd alleen naar de opkomst van het Nazisme van Hitler. Wat haar werk zo blijvend actueel maakt is dat zij onderzoekt wat het ontstaat en dynamiek van totalitaire systemen kenmerkt. Ze analyseert  haarscherp de opkomst van nazi-Duitsland en de stalinistische Sovjet-Unie. Arendt legt een verband tussen totalitarisme en de moderne samenleving die alle voordelen van de techniek en verlichting kent. Het is zoals ze zelf zegt een beschrijving die haar tot begrip moet brengen, niet om het kwaad te vergoelijken, maar om het te herkennen wanneer het weer de kop opsteekt. Voor Arendt kan het ‘Dit nooit meer’ alleen waargemaakt worden als we bepaalde aspecten van de moderne tijd onder ogen komen en het hoofd bieden.

“Met het veranderende politieke landschap in de westerse wereld is Totalitarisme, meer dan een historische analyse, een waarschuwing: Arendt’s beschrijving van de opkomst van dictators en de rol van de massa’s is schrikbarend actueel. Na de verkiezing van Trump was het boek terug te vinden in internationale bestsellerslijsten.” Zo beschrijft de uitgever de keuze van een herdruk van dit boek op dit moment in onze geschiedenis.

In de cursus zullen we het boek bespreken en een deel van het commentaar dat in de decennia na het verschijnen van het boek is gegeven. We zullen afsluiten met de vraag wat de reikwijdte van de analyse van toen betekent voor het politieke landschap van vandaag.

Boek Hannah Arendt Totalitarisme Boom 2005 ISBN 9789053528785 of 2017 ISBN 9789024408825 (ongewijzigde herdruk in paperback)

Klik hier als u direct naar het cursusmateriaal van deze cursus wilt gaan

Klik hier voor reacties van cursisten

 

Klik hier als u naar de overzichtspagina van alle materiaal wilt gaan