Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Inleiding

Het EHC wil een bijdrage leveren aan respectvol en met aandacht voor elkaar samenleven.

Etty Hillesum beschreef in haar dagboeken haar ideeën over hoe mensen die in achtergrond en qua opvattingen erg van elkaar verschillen toch goed met elkaar zouden kunnen samenleven. Dit ideaalbeeld van Etty vormt een van de twee uitgangspunten voor het werk van het EHC. Een tweede belangrijke motivatie voor het EHC om haar werk te doen is de vervolging van de joodse gemeenschap in Deventer.

Met deze twee bronnen als uitgangspunt wil het EHC een bijdrage leveren aan respectvol en met aandacht voor elkaar samenleven. Dat wil het EHC niet alleen bereiken door hierover te praten, maar vooral door activiteiten en praktische handreikingen te bieden aan verschillende groepen in de samenleving. De activiteiten die het EHC aanbiedt zijn heel divers maar hebben één ding gemeen: ze zijn erop gericht het ‘beter samenleven’ te stimuleren.

Maieutiek geeft in mei 2019 weer een driedaagse cursus (thema wordt later bekend gemaakt)

Data zijn al bekend: 1,2 en 3 mei

arendtfil3De cursus wordt gegeven door Petra Bolhuis en Theo Meereboer. Zij zijn beiden afgestudeerd aan de Rijks Universiteit Groningen op een onderzoek naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault en werken al meer dan tien jaar als filosoof vanuit hun eigen praktijk ‘Maieutiek’. Petra Bolhuis is daarnaast orthopedagoog. De werkwijze van Maieutiek baseert zich op het gedachtegoed van Socrates dat ieder mens zijn eigen wijsheid heeft, maar dat vragen stellen en informatie bieden nodig zijn om die wijsheid wakker te maken en te voeden.
De cursussen richten zich dan ook op mensen die verder willen denken en open staan voor nieuwe wendingen in hun eigen ontwikkeling. Ze geven al geruime tijd cursussen voor HOVO.

 

Praktische informatie
De cursustijden zijn: woensdag 1 mei van 13.00 uur tot 17.00 uur, donderdag 2 mei van 10.00 tot 17.00 uur en vrijdag 3 mei van 10.00 uur tot 13.00 uur.
De plaats is Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3.
Aanmelden en info: administratie@ettyhillesumcentrum.nl of 0570-641003

Cursusmateriaal

Het Cursusmateriaal bestaat uit een overzicht van de powerpoint die krijgt u ter plaatse, maar u kunt deze ook hier inzien of downloaden.

Deventer 2018- handout

Het familieverhaal van Henk-Jan Bregman

Het complete manuscript van Henk-Jan heb ik ook, maar kan vanwege de omvang op dit moment niet op onze site geplaatst worden.

Verder kunt u gebruik maken van het cursusmateriaal van de 10-delige cursus over Totalitarisme. Deze pagina vindt u hier.(wanneer u de pagina opent even naar beneden scrollen)

 

Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, Deventer.

Aanmelden en info: administratie@ettyhillesumcentrum.nl of 0570-641003