Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Inleiding

Het EHC wil een bijdrage leveren aan respectvol en met aandacht voor elkaar samenleven.

Etty Hillesum beschreef in haar dagboeken haar ideeën over hoe mensen die in achtergrond en qua opvattingen erg van elkaar verschillen toch goed met elkaar zouden kunnen samenleven. Dit ideaalbeeld van Etty vormt een van de twee uitgangspunten voor het werk van het EHC. Een tweede belangrijke motivatie voor het EHC om haar werk te doen is de vervolging van de joodse gemeenschap in Deventer.

Met deze twee bronnen als uitgangspunt wil het EHC een bijdrage leveren aan respectvol en met aandacht voor elkaar samenleven. Dat wil het EHC niet alleen bereiken door hierover te praten, maar vooral door activiteiten en praktische handreikingen te bieden aan verschillende groepen in de samenleving. De activiteiten die het EHC aanbiedt zijn heel divers maar hebben één ding gemeen: ze zijn erop gericht het ‘beter samenleven’ te stimuleren.

Maieutiek geeft weer een driedaagse cursus

NB Deze cursus is van 1,2 en 3 mei verplaatst naar 19 20 en 21 september

Thema Harari en ander toekomstverhalen

19, 20 en 21 september 2019

 4 vragen staan centraal;

  1. Wat zijn algoritmes en welke invloed hebben ze op ons leven nu en in de nabije toekomst?
  2. Wat is leven in het antropoceen en waarom is de menselijke invloed nu zo groot?
  3.  Welke andere toekomstvisies zijn er naast en tegenover die van Harari?
  4. Hoe kunnen we omgaan met de huidige snel veranderende wereld en hoe houden we daarin vast aan menselijke waarden en waardigheid?
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Materiaal 2019 zomer Harari en andere toekomst verhalen

Harari 2019_ Blok 1

Harari 2019_ Blok 2 en 3

Harari 2019_ Blok 4

(Omdat deze cursus ook gegeven is als een driedaagse cursus zijn de blokken ook als dag 1,2 en 3 benoemd, maar ook daar gaat het om 4 dagdelen)

Voor een meer uitgebreide tekst over Harari door ons verwijzen we naar;

 Slottekst Harari 2018 

 

Materiaal 2019 zomer Harari en andere toekomst verhalen

 

arendtfil3De cursus wordt gegeven door Petra Bolhuis en Theo Meereboer. Zij zijn beiden afgestudeerd aan de Rijks Universiteit Groningen op een onderzoek naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault en werken al meer dan vijftien jaar als filosoof vanuit hun eigen praktijk ‘Maieutiek’. Petra Bolhuis is daarnaast orthopedagoog. De werkwijze van Maieutiek baseert zich op het gedachtegoed van Socrates dat ieder mens zijn eigen wijsheid heeft, maar dat vragen stellen en informatie bieden nodig zijn om die wijsheid wakker te maken en te voeden. De cursussen richten zich dan ook op mensen die verder willen denken en open staan voor nieuwe wendingen in hun eigen ontwikkeling.

voor meer informatie en aanmelding klik hier

Praktische informatie
De cursustijden zijn: donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur, vrijdag  van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur.
De plaats is Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3.
Aanmelden en info: administratie@ettyhillesumcentrum.nl of 0570-641003

 

 

Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, Deventer.

Aanmelden en info: administratie@ettyhillesumcentrum.nl of 0570-641003