Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Inleiding

Het EHC wil een bijdrage leveren aan respectvol en met aandacht voor elkaar samenleven.

Etty Hillesum beschreef in haar dagboeken haar ideeën over hoe mensen die in achtergrond en qua opvattingen erg van elkaar verschillen toch goed met elkaar zouden kunnen samenleven. Dit ideaalbeeld van Etty vormt een van de twee uitgangspunten voor het werk van het EHC. Een tweede belangrijke motivatie voor het EHC om haar werk te doen is de vervolging van de joodse gemeenschap in Deventer.

Met deze twee bronnen als uitgangspunt wil het EHC een bijdrage leveren aan respectvol en met aandacht voor elkaar samenleven. Dat wil het EHC niet alleen bereiken door hierover te praten, maar vooral door activiteiten en praktische handreikingen te bieden aan verschillende groepen in de samenleving. De activiteiten die het EHC aanbiedt zijn heel divers maar hebben één ding gemeen: ze zijn erop gericht het ‘beter samenleven’ te stimuleren.

Maieutiek geeft in mei de driedaagse cursus Arendt over totalitarisme

Een driedaagse cursus in het EHC op 24, 25 en 26 mei.

Na de twee wereldoorlogen was het ‘dit nooit meer’ het begin van een brede steun voor de democratie in Europa en Amerika, maar vandaag de dag staat de democratie onder druk.
Van Turkije tot Amerika zijn er politieke bewegingen gaande die we nog geen tien jaar gelden voor onmogelijk hadden gehouden en overal in Europa staan groepen op die verlangen naar een nationalistische en sterke leider.
Rutger Bregman (1988) schrijft in De Correspondent  “dit zijn de dertiger jaren van mijn generatie” en overal doemt de vraag op waar gaat dit politiek en sociaal in vredesnaam naar toe.

Hannah Arendt deed vanaf de 40iger jaren onderzoek naar het totalitarisme. Ze vluchtte zelf uit Duitsland naar Amerika en onderzocht het totalitarisme vanuit haar persoonlijke vraag hoe het kon gebeuren dat een cultureel hoogstaand land zo snel verviel tot de meest gruwelijke dictatuur. Arendt legt een verband tussen totalitarisme en de moderne samenlevingen die alle voordelen van de techniek en verlichting kennen. Het is, zoals ze zelf zegt een beschrijving die tot begrip moet brengen, niet om het kwaad te vergoelijken, maar om het te herkennen wanneer het weer de kop opsteekt. Zij begreep dat we voor een werkelijk ‘dit nooit meer’ de wortels van het totalitarisme moesten opzoeken. In de huidige crisis van de democratie geeft Arendt’s onderzoek inzicht in het ontstaan van totalitaire bewegingen. In deze cursus willen we ook laten zien welke handvatten ze ons geeft om te begrijpen wat zich in de actualiteit afspeelt.

Docenten
arendtfil3De cursus wordt gegeven door Petra Bolhuis en Theo Meereboer. Zij zijn beiden afgestudeerd aan de Rijks Universiteit Groningen op een onderzoek naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault en werken al meer dan tien jaar als filosoof vanuit hun eigen praktijk ‘Maieutiek’. Petra Bolhuis is daarnaast orthopedagoog. De werkwijze van Maieutiek baseert zich op het gedachtegoed van Socrates dat ieder mens zijn eigen wijsheid heeft, maar dat vragen stellen en informatie bieden nodig zijn om die wijsheid wakker te maken en te voeden.
De cursussen richten zich dan ook op mensen die verder willen denken en open staan voor nieuwe wendingen in hun eigen ontwikkeling. Ze geven al geruime tijd cursussen voor HOVO.

Het boek van Hannah Arendt Totalitarisme is het uitgangspunt van deze cursus.
(ongewijzigde herdruk in paperback €14,90)

Praktische informatie
De cursustijden zijn: donderdag 24 mei van 13.00 uur tot 17.00 uur, vrijdag 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag 26 mei van 10.00 uur tot 13.00 uur.
De kosten zijn € 140,- inclusief koffie/thee en de plaats is Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3.
Aanmelden en info: administratie@ettyhillesumcentrum.nl of 0570-641003

Cursusmateriaal

Het Cursusmateriaal bestaat uit een overzicht van de powerpoint die krijgt u ter plaatse, maar u kunt deze ook hier inzien of downloaden.

Deventer 2018- handout

Het familieverhaal van Henk-Jan Bregman

Het complete manuscript van Henk-Jan heb ik ook, maar kan vanwege de omvang op dit moment niet op onze site geplaatst worden.

Verder kunt u gebruik maken van het cursusmateriaal van de 10-delige cursus over Totalitarisme. Deze pagina vindt u hier.(wanneer u de pagina opent even naar beneden scrollen)

 

Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, Deventer.

Aanmelden en info: administratie@ettyhillesumcentrum.nl of 0570-641003