Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Inleiding

Het EHC wil een bijdrage leveren aan respectvol en met aandacht voor elkaar samenleven.

Etty Hillesum beschreef in haar dagboeken haar ideeën over hoe mensen die in achtergrond en qua opvattingen erg van elkaar verschillen toch goed met elkaar zouden kunnen samenleven. Dit ideaalbeeld van Etty vormt een van de twee uitgangspunten voor het werk van het EHC. Een tweede belangrijke motivatie voor het EHC om haar werk te doen is de vervolging van de joodse gemeenschap in Deventer.

Met deze twee bronnen als uitgangspunt wil het EHC een bijdrage leveren aan respectvol en met aandacht voor elkaar samenleven. Dat wil het EHC niet alleen bereiken door hierover te praten, maar vooral door activiteiten en praktische handreikingen te bieden aan verschillende groepen in de samenleving. De activiteiten die het EHC aanbiedt zijn heel divers maar hebben één ding gemeen: ze zijn erop gericht het ‘beter samenleven’ te stimuleren.

De wegens Corona uitgestelde cursus van Maieutiek heeft als nieuwe data 10, 11 en 12 september 2020

Onderwerp: Hannah Arendt over Denken, het eerste deel van Het leven van de geest.

Hannah Arendt schreef als Joodse vluchteling in Amerika over het Eichmann proces in Israël . Daar ontwikkelde zij haar veelbesproken concept van de banaliteit van het kwaad en zij koppelde dat aan onnadenkendheid. Maar als verkeerd denken tot zulke gevolgen kan leiden dan moet er ook aandacht gegeven worden aan goed denken. Dat doet zij in haar driedelige werk het leven van de geest. Alleen Denken is door haarzelf gepubliceerd. Willen en Oordelen, de andere twee delen, zijn door anderen samengesteld. Wat is denken? Hoe controleren we onze denkinhoud? Hoe verhoudt onze individuele denkactiviteit zich tot de anderen en de wereld van de verschijnselen? Arendt schrijft; “ Er zijn geen gevaarlijke gedachten; het denken zelf is gevaarlijk(…). Toch ziet zij het menselijk leven zonder denken als onleefbaar. Ze wijst ons aan waar de risico’s van denken als activiteit schuilen. Zo ziet ze, met name bij intellectuelen, de kloof tussen de prachtige diepzinnige gedachten en de weerbarstige realiteit en het gevaar dat schuilt in het voorop stellen van een denkwereld boven de werkelijkheid.
De filosofie die Arendt schrijft is diepgaand, maar geen studeerkamerwijsheid. Haar werk is ontstaan als gevolg van haar nadenken over haar eigen ervaringen in de tweede wereldoorlog en dat maakt het in onze ogen waardevol om te kijken wat wij er in deze tijd aan kunnen hebben.

Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn:

Dag 1 Wat Arendt ziet als de taak van de filosofie en haar complexe relatie tot het concept denken.

Dag 2 Denken en onnadenkendheid, de banaliteit van het kwaad en het goede denken. De fout van met name intellectuelen om de zuivere concepten te verkiezen boven de weerbarstige realiteit.

Dag 3 Denken en de ontmoeting met de wereld en het denken van de ander(en). Socrates en het ‘Stop en denk!’ als opdracht van mensen.

Boek Denken, het leven van de geest. Hannah Arendt, Uitgeverij Klement en Pelckmans 2012 ISBN 978 90 8687 101 8

Een andere druk kan ook, maar de vertaling is wel ingrijpen gewijzigd.

 

De cursus wordt gegeven door Petra Bolhuis. Theo Meereboer zal helaas afwezig zijn. Petra Bolhuis is  afgestudeerd aan de Rijks Universiteit Groningen op een gezamenlijk onderzoek met Theo Meereboer naar de filosofie van Hannah Arendt en Michel Foucault. Ze werkt sinds 2001 als filosoof vanuit de eigen praktijk ‘Maieutiek’. Petra Bolhuis is daarnaast afgestudeerd orthopedagoog.

De werkwijze van Maieutiek baseert zich op het gedachtegoed van Socrates dat ieder mens zijn eigen wijsheid heeft, maar dat vragen stellen en informatie bieden nodig zijn om die wijsheid wakker te maken en te voeden. De cursussen richten zich dan ook op mensen die verder willen denken en open staan voor nieuwe wendingen in hun eigen ontwikkeling.

voor meer informatie en aanmelding klik hier

Praktische informatie
De cursustijden zijn: donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur, vrijdag  van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur.
De plaats is Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3.
Aanmelden en info: administratie@ettyhillesumcentrum.nl of 0570-641003

Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, Deventer.

Aanmelden en info: administratie@ettyhillesumcentrum.nl of 0570-641003