Facebooktwitterlinkedinmail

Hannah Arendt; De menselijke conditie

Pleidooi voor de menselijke waardigheid.

Filosofie is letterlijk liefde voor wijsheid of sterker uitgedrukt begeerte naar wijsheid. Deze menselijke aandrift komt niet alleen voort uit het mooie in de wereld. Misschien zijn het wel juist de gruwelijkheden waarmee wij mensen geconfronteerd worden die ons laten hunkeren naar wijsheid. Wijsheid om te begrijpen wat ons mensen bezielt en wijsheid om te kunnen ontdekken hoe we meer kunnen zijn dan ondergeschikten van het lot.

Hannah Arendt is een joodse filosoof die vanuit die behoefte aan begrijpen veel aandacht heeft gegeven aan de menselijke mogelijkheden en hoe wij daar mee om dienen te gaan. Zij stelde de vraag; wat maakt mensen tot mens en waar kan dat menselijke ontsporen en leiden tot zoiets gruwelijks en onmenselijks als de tweede wereldoorlog.

In de colleges zullen we laten zien dat door de  kritiek van hedendaagse filosofen wellicht een zekere naïviteit in de ideeën van Arendt aan de orde komt, maar ook dat haar pleidooi voor menselijke waardigheid na deze kritiek nog steeds overeind staat. Haar visie op maatschappelijke ontwikkelingen is in veel opzichten verrassend actueel.

Thema’s die in de colleges aan de orde zullen komen;

  • De rol van het spreken.
  • De scheiding privé-publiek.
  • Macht in het menselijk bestaan.
  • Beloven, vergeving medeleven en nataliteit als menselijke kenmerken.
  • Menselijkheid en onmacht

 

Literatuur;

Hannah Arendt  De menselijke conditie, Boom 2009, ISBN 9789085066781

Dit boek is eerder uitgegeven als Vita activa, dat boek is prima bruikbaar.