Facebooktwitterlinkedinmail

Markus Gabriel Waarom we vrij zijn als we denken

Markus Gabriel is de snel rijzende ster in de hedendaagse Duitse filosofie. Als jongste hoogleraar ooit schrijft hij daarnaast ook nog boeken die internationaal het debat doen oplaaien.

Met zijn boek Waarom we vrij zijn als we denken begeeft hij zich naar de filosofische kern van het debat rondom bewustzijn en  vrije wil. Wie zijn wij mensen en wat is dat dat we ‘ik’ noemen? Wat is onze geest en is er een verschil tussen geest en de opslag van onze herinneringen? Maar als je stelt dat het gaat om data-opslag, zijn wij mensen dan meer dan een veredelde USB-stick?

Gabriel schrijft leuk en pakkend en titels van hoofstukken zoals ‘oedipus en het pak melk’ suggereren dat hij zich op het populair wetenschappelijke vlak begeeft, maar vergis u niet;  in de uiteenzetting van zijn visie op het bewustzijn en de mens verhoudt hij zich tot bijna de gehele de westerse filosofiegeschiedenis. Voorkennis van de westerse filosofie is daarom noodzakelijk om dit leuke, maar pittige college goed te kunnen volgen.

Het standpunt van Gabriel luidt dat we wel degelijk afwijken van andere dieren, dat we wel degelijk een vrije wil hebben, dat we geen USB-stick zijn maar in onze biologie juist verantwoordelijke wezens zijn geworden die concepten over zichzelf ontwikkelen, concepten die grote invloed hebben op de werkelijkheid waarvan wij deel uitmaken. Gabriel noemt dit ‘Nieuw realisme’.

Boek Markus Gabriel waarom we vrij zijn als we denken, Boom 2016 ISBN 9789089538727

Een week voor aanvang van de cursus staat het cursusmateriaal op deze website

klik hier om direct naar het overzicht van cursusmateriaal te gaan

Reacties: 2018 voorjaar Waarom we vrij zijn als we denken, Markus Gabriël