Facebooktwitterlinkedinmail

De filosofiegroep Sneek is een succesvol particulier initiatief dat al vele jaren filosofiecursussen organiseert. Het draait geheel op vrijwilligers.  Ook dit seizoen zijn er weer twee cursussen. Hieronder vindt u data en tijden. Klik op de linkjes hieronder om meer informatie te zien over de cursus.

 

Zomercursus Filosofische confrontaties met lichaam

Datum 12 en 19 juni
Tijd: 10.00 tot 16.00 inclusief lunch
Locatie Martinikerk Oud Kerkhof 1 8601 EE Sneek
Kosten 250,- inclusief lunch en materiaal

Ontdek de relatie lichaam-geest in de moderne filosofie

Tijdens deze tweedaagse cursus, onder leiding van filosoof Petra Bolhuis, onderzoeken we de filosofie van het lichaam. De filosofie begint bij concrete ervaringen: We kennen allemaal die momenten waarop jij iets wilt dat je lijf niet kan. Dan ervaar je de scheiding tussen lichaam geest heel duidelijk. Maar de moderne filosofie ziet lichaam en geest als een eenheid. Hoe zit dat? En is er nog ruimte voor de ziel in de moderne filosofie?

Voor meer informatie en aanmelding mail naar info@maieutiek.nl

Voor het cursusmateriaal klik hier

De aanmelding is voltooid wanneer het bedrag van €250,- o.v.v. zomercursus Sneek op rekening staat van Maieutiek NL17TRIO 0379 2147 33

 

 

 

 

Najaar 2025 : Start op vrijdag en donderdag ….(datum volgt binnenkort)
Donderdag    10.00-12.00  werkcollege van 12.15 tot 13.00       AI en de effecten van informatiesystemen op de mens a.h.v. Nexus van Harari.
Vrijdag              10.00-12.00  werkcollege van 12.15 tot 13.00            idem

Plaats Martinikerk Oud kerkhof 1 in Sneek. 

De cursus is boven en dat is met een lift te bereiken.

Opgeven bij de organisatie van Filosofie Sneek Saar van den Bergh en Titia Hylkema door een mail te sturen naar:

saarpeter@kpnplanet.nl   of titiahylkema@hotmail.com

 



Inhoud

Welke effecten hebben de grote veranderingen in AI op de wetenschap, de waarheid, macht, moraal en onze onderlinge betrekkingen? Gastdocent bij deze cursus is dr.  Michiel van der Meer,  Leids Instituut voor Geavanceerde Computerwetenschappen (LIACS) die zich o.a. bezighoudt met het probleem van moraal en AI. 

Vanuit filosofisch, historisch en AI perspectief kijken we in 10 colleges naar de grote veranderingen in communicatie, wetenschap en techniek die vandaag de dag plaatsvinden. We lezen als basis Nexus van Harari.

De grote veranderingen in AI raken ons vandaag de dag allemaal. Welke effecten heeft het op de wetenschap, de waarheid, macht, moraal en onze onderlinge betrekkingen? Hoe ziet de geschiedenis van informatie eruit en is AI echt een breuk met voorgaande tijden? De overeenkomsten en verschillen bieden perspectief op de problemen en de mogelijkheden van deze nieuwe veranderingen. We begrijpen waarom Socrates niet wilde schrijven en Plato juist wel. Maar we zien ook hoe alle mensen keuzes maken die van invloed zijn op de reikwijdte van AI.

Taal en de ontwikkeling daarvan is wellicht de meest belangrijke bron van verschil tussen ons en de rest van de natuur. Wij mensen schrijven kennis op en vertellen verhalen over onszelf en de weg van de mensheid door de eeuwen heen. Wij mensen kunnen kennis delen over afstand in ruimte en tijd. Maar onze verhalen zijn ook een kracht op zichzelf geworden. Wie heeft de macht daarover?  Sinds de snelle ontwikkeling van AI en HI (hybride intelligentie) is de vraag wie heeft de macht over, en dankzij deze nieuwe technieken? En de vraag komt op of we als mensen na de atoombom niet opnieuw iets hebben ontwikkeld dat juist het menselijk tekort blootlegt. 

onderwerpen: 

  • Narrativiteit
  • Schrift en spreken
  • Macht en taal, van democratie tot totalitarisme
  • AI en HI de stand van zaken (door Dr. Michiel van der Meer)
  • AI en het menselijk tekort
  • Welke invloed hebben mensen op AI en heeft AI nu op mensen