Inleiding
Bij HOVO geniet u onderwijs op een manier die bij u past, met veel of weinig zelfstudie en alleen in de cursusperiodes die u schikken, in goed gezelschap. Zonder tentamenverplichting, want bij HOVO kiest u voor kennis voor uzelf! Maieutiek geeft bij de HOVO Amsterdam de volgende cursussen:
Kennismaking met de docent klik hier voor het filmpje van de VU
Aanmelden voor alle onderstaande cursussen gaat via Hovo Amsterdam Om direct door te gaan naar HOVO Amsterdam klik hier
Zomer 2025
Foucault: Spreken is zilver en geen goud, maar waarom?
De rol van het spreken aan de hand van Foucault: een cursus over macht, uitsluiting en discours.
Vakgebied/thema: Filosofie en religie
Cursus filosofie
Naam docent: drs. Petra Bolhuis
Data: 14, 16, 21 en 23 juli 2025
Dag en tijd: maandag en woensdag, 11.00-13.00 uur
Voor Michel Foucault (1926-1984) zijn taal en spreken van fundamenteel belang om de wereld te begrijpen. Zijn inaugurele rede De orde van het spreken (1971) biedt een overzicht van de concepten rond taal, macht, uitsluiting en discours, waar hij de rest van zijn carrière op voortbouwde. Daarom vormt deze tekst een goed uitgangspunt om zijn denken te begrijpen. Hij stelt vragen zoals: Wat is de rol van het spreken? Hoe definieert spreken ons als mensen? En waarom zijn we er tegelijkertijd ook bang voor? ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’, luidt het gezegde, maar waarom? Taal is volgens Foucault niet zomaar iets: het impliceert zowel macht als onmacht. In deze cursus onderzoeken we Foucaults analyse van taal, spreken en zwijgen.
Voor aanmelding en meer informatie, klik hier.
Najaar 2025 ochtend
Een filosofische zoektocht naar de effecten van informatiesystemen op het menselijk bestaan: de invloed van AI op communicatie, wetenschap en technologie.
Naam docent: drs. Petra Bolhuis, gastdocent dr. Michiel van der Meer
Artificiële Intelligentie (AI) heeft een grote invloed op communicatie, wetenschap en technologie. Het boek Nexus van Yuval Harari vormt de basis voor een filosofisch en historisch onderzoek naar de ingrijpende veranderingen die AI teweeg brengt. Welke effecten heeft AI op wetenschap, waarheid, macht, moraal en onze onderlinge betrekkingen? Hoe ziet de geschiedenis van informatie eruit? We ontdekken waarom Socrates schrijven afwees en Plato het schrijven juist omarmde. De parallellen en verschillen helpen ons de kansen en uitdagingen van AI te begrijpen. Belangrijk is dat uiteindelijk menselijke keuzes bepalen wat de reikwijdte van AI is.
Voor meer informatie en aanmelding Klik hier
Dag en tijd: maandag, 11.00-13.00 uur VU De Boelelaan Amsterdam
Data: 29 september t/m 8 december 2025 (geen college op 20 oktober)
Heb je suggesties voor een cursusonderwerp meld deze dan aan info@maieutiek.nl
Let op de afbeeldingen van deze cursus en die over Hannah Arendt zijn per ongeluk verwisseld in de studiegids dus kijk of dit de cursus is die u bedoelt vóór aanmelding!
Najaar 2025 Middag
Hannah Arendt: De menselijke conditie
De menselijke waardigheid bij Hannah Arendt en in onze tijd
De menselijke conditie is het tweede hoofdwerk van Hannah Arendt en behelst de vraag naar de menselijke waardigheid. Vaak wordt wat mensen doen bezien vanuit een economisch perspectief, waarin bijvoorbeeld efficiëntie leidend is. Daarmee doen we de menselijkheid tekort, aldus Arendt. Alleen: wat houdt menselijkheid in? Zij gebruikt de begrippen pluraliteit en nataliteit om hier een antwoord op te geven. Ze gaat in op de rol van onder meer vergeving, liefde en werk op de menselijke conditie. Het werk van Arendt biedt waardevolle handvatten om op een alternatieve manier na te denken over de vraag wat menselijke waardigheid is en hoe deze in onze tijd vorm kan en moet krijgen.
Dag en tijd: maandag, 13.30-15.30 uur
Plaats: VU De Boelelaan Amsterdam
Data: 29 september t/m 8 december 2025 (geen college op 20 oktober)