Facebooktwitterlinkedinmail

Hannah Arendt, Totalitarisme

(Omdat er in het voorjaar al vroeg een wachtlijst was herhalen we deze cursus)

Na de twee wereldoorlogen was het ‘dit nooit meer’ het begin van een brede steun voor de democratie in Europa en Amerika, maar vandaag de dag staat de democratie onder druk. Van Turkije tot Amerika zijn er politieke bewegingen gaande die we nog geen tien jaar gelden voor onmogelijk hadden gehouden en overal in Europa staan groepen op die verlangen naar een nationalistische en sterke leider. Rutger Bregman (1988) schrijft in De Correspondent  “dit zijn de dertiger jaren van mijn generatie” en overal doemt de vraag op waar gaat dit politiek en sociaal in vredesnaam naar toe.

Hannah Arendt deed vanaf de 40iger jaren onderzoek naar het totalitarisme. Ze vluchtte zelf uit Duitsland naar Amerika en onderzocht het totalitarisme vanuit haar persoonlijke vraag hoe het kon gebeuren dat een cultureel hoogstaand land zo snel verviel tot de meest gruwelijke dictatuur. Arendt legt een verband tussen totalitarisme en de moderne samenlevingen die alle voordelen van de techniek en verlichting kennen. Het is, zoals ze zelf zegt een beschrijving die tot begrip moet brengen, niet om het kwaad te vergoelijken, maar om het te herkennen wanneer het weer de kop opsteekt. Zij begreep dat we voor een werkelijk ‘dit nooit meer’ de wortels van het totalitarisme moesten opzoeken. In de huidige crisis van de democratie geeft Arendt’s onderzoek inzicht in het ontstaan van totalitaire bewegingen. Politici en analisten halen vandaag de dag haar werk aan in een poging te duiden of en in hoeverre Trump, Erdogan of Thierry Baudet  totalitaristische denkwijzen vertegenwoordigen  In deze cursus willen we laten zien welke handvatten ze ons geeft om te begrijpen wat zich in de actualiteit afspeelt.

Boek Hannah Arendt Totalitarisme Boom 2005 ISBN 9789053528785 of 2017 ISBN 9789024408825 (ongewijzigde herdruk in paperback)